Blog: Op zomervakantie na scheiding? 5 aandachtspunten voor een fijne vakantie!

zomervakantie na scheidingAls je op vakantie gaat met kinderen is het altijd handig om dit goed voor te bereiden, maar (vlak) na een scheiding helemaal! Op zomervakantie na scheiding? De volgende 5 aandachtspunten helpen je om er een fijne vakantie van te maken.

1. goede afspraken met je ex;

Als het goed is, hebben jullie bij het maken van het ouderschapsplan al afspraken gemaakt over de zomervakantie. Dat is fijn, want goede afspraken geven rust en zekerheid. Bovendien bespaart je dit elk jaar opnieuw de nodige stress. Toch blijft er elke vakantie overleg nodig over de exacte (reis) data, afstemming van de reisbestemmingen, speelafspraken, zomerkampen, logeerpartijtjes bij familie en vriendjes, etc.

zomervakantie na scheiding2. Sta bij het maken van vakantieplannen ook stil bij wat fijn is voor je kind;

Kinderen vinden het vaak niet fijn om de hele vakantieperiode van huis en de vertrouwde omgeving zijn.
Ze zijn ook graag tussendoor een weekje thuis.
Maak de vakantie niet te lang, zeker als de scheiding nog erg vers is en kinderen nog erg aan het idee moeten wennen dat jullie uit elkaar gaan. Een lange vakantie waar zij de andere ouder missen is dan extra belastend.
Houdt daarnaast rekening met de leeftijd van je kind. Als je kind het niet is gewend om langer dan een paar dagen zonder mama of papa te zijn, is het fijner om kortere periodes bij papa en mama af te wisselen.

 

3. Voor het eerst als alleenstaande ouder op vakantie;

zomervakantie na scheidingEn dat is wel even wennen! Het voelt raar (voor iedereen op een andere manier), maar geeft ook nieuwe mogelijkheden. Misschien hield jouw ex nooit van kamperen of juist niet van hotels of het strand. Dan zou het nu het moment kunnen zijn op juist deze dingen te gaan doen!
Voor je kind is het ook wennen, het zal de andere ouder wellicht missen. Vaak helpt het als je het bespreekbaar maakt. Ook als je zelf geen positieve gevoelens hebt over je ex, is het voor je kind echt wél fijn als het met jou over zijn of haar gevoelens praten kan!
Hopelijk lukt het je om je eigen beleving even op zij te zetten en je kind te laten bellen met de andere ouder, een kaartje te laten sturen of een souvenirtje te laten kopen. Net waar je kind behoefte aan heeft.

 

4. Zorg dat alle papieren op orde zijn;

zomervakantie na scheidingJe zult zeker niet de eerste zijn die er op het vliegveld achter komt, dat bepaalde formulieren onmisbaar zijn als je alleen reist met kinderen en het gezamenlijk gezag hebt.
Dit geldt met name als je buiten het Schengen-gebied** gaat reizen, dan is het prettig om bij de paspoortcontrole eenvoudig aan te kunnen tonen dat je reist met toestemming van de andere ouder.
Regel, naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen, de volgende formulieren dan ook tijdig (om onnodige vakantiestress te voorkomen):

• Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland (te vinden op:
https://www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten/inhoud/reizen-met-kinderen)

• Recent uittreksel gezagsregister *
• Recent uittreksel BRP (was GBA) *
• Geboorteakte *
• Kopie paspoort toestemming gevende ouder
• Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
• Eventueel het ouderschapsplan
• Eventueel kopie retourticket van het kind

* Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!
** De 26 Schengenlanden zijn: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Malta, Zwitserland en Liechtenstein.

Ook doe je er verstandig aan om te informeren bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland naar hoe zij met alleen reizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

 

5. En dan komt ook de vakantieperiode zonder kinderen….

zomervakantie na scheidingMisschien wel het laatste waar je aan moet denken. Toch is de kans groot dat je een deel van de schoolvakantie de kinderen niet bij je zult hebben. Probeer daar dan, hoe moeilijk dit ook is, het beste van te maken.
Bedenk van tevoren hoe je deze tijd gaat invullen, zodat je minder in het bekende zwarte gat valt. Sommigen gaan juist dan heel hard werken, maar zou het niet juist fijn zijn als je juist nu je ontspanning pakt?
Het voordeel van de zomer is dat het vaak mooi weer is en je in eigen land ook eenvoudig leuke dingen buiten kunt ondernemen. Wat dacht je van een heerlijk dagje strand? Of familie en vrienden uitnodigen om leuke dingen te doen? Of lekker uitslapen, eindelijk in dat boek te beginnen dat je al zo lang hebt liggen, of lekker luieren in je tuin of op het balkon?
Doe vooral waar jij zin in hebt en je denkt goed bij te voelen: geniet van de zomer!

Heb je nog vragen over bovenstaande aandachtspunten, of kom je er samen met je ex niet uit? Neem gerust contact met ons op!

Bron: Sissel Pemmelaar. 

»

Geef een reactie